De introductie van het supersnelle mobiele netwerk 5G gaat niet zonder slag of stoot. Een deel van de Tweede kamer wil de introductie van het netwerk opschorten totdat mogelijke gezondheidsrisico’s beter onderzocht zijn. Volgens filosoof Ivana Ivkovic is dat paniekvoetbal en een teken van ‘ideologische leegte’. Technologie is steeds meer aanwezig en roept steeds vaker existentiële vragen op. Dat vraagt om een structurele discussie over hoe wij technologische ontwikkeling kunnen sturen, in welke richting en waarom.

De vraag is of 5G überhaupt gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het mobiele netwerk bestaat immers al jaren. Voor 5G zijn meer masten nodig, en ze werken op een hogere frequentie. Dat betekent meer blootstelling aan ‘golven’, en de hogere frequentie zou mogelijk schadelijk zijn – zo luidt de redenering. Eigenlijk is er geen overtuigend bewijs dat elektromagnetische straling voor mobiele communicatie een gevaar voor volksgezondheid zou opleveren. Toch hebben 180 wetenschappers uit 36 verschillende landen in 2017 een brief naar de Europese Commissie gestuurd, waarin ze wijzen op de samenhang van straling met genetische- en cellenschade, uitmondend in onder andere tumoren, de ziekte van Alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen. Ze eisen een onafhankelijke commissie om de risico’s nader te onderzoeken.

Onwil
Zo’n brief legt meteen gewicht in de schaal, het gaat immers om wetenschappelijke autoriteit. Bij nader inzien valt op deze autoriteit wel wat op af te dingen.

(…)

Klik hier om het hele artikel te lezen op de website van Publiek Denken.

Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay .