You Are Here: Home » Over

Over

20170927_IvanaIvkovic04_Highfoto: Sas Schilten

Mijn naam is Ivana Ivkovic, en ik ben de eigenaar van NoWishfulThinking. Ik ben geboren in 1974 in Belgrado, Joegoslavië, en sinds 1993 woon ik in Nederland. Na mijn studie filosofie in Tilburg heb ik gewerkt aan de Katholieke Universiteit Brussel en de Universiteit van Tilburg. In 2009 was ik visiting scholar aan The New School for Social Research te New York. Momenteel bereid ik een dissertatie voor op gebied van politieke filosofie.

Mijn academische werkzaamheden heb ik altijd gecombineerd met een breed scala aan publieke activiteiten. In mijn ogen zijn dit twee polen die elkaar versterken: de academische pool biedt een sterk inhoudelijk profiel, precisie, en het vermogen om de zaken in een nieuw daglicht te zien; de publieke kant biedt een breed blikveld, en focus op actualiteit.

In 2011 heb ik mijn publieksactiviteiten gebundeld in een eigen bureau, NoWishfulThinking. De ‘missie’ van dit bureau is om filosofie te brengen bij een breed publiek, omdat ik stellig overtuigd ben dat filosofie een plaats heeft – en moet hebben  – in het publieke leven.

Waarom deze naam? Omdat filosofie in mijn ogen geen wensdenken is. Wanneer we naar de wereld kijken, zien we maar al te vaak wat we graag willen zien. Filosofie helpt ons om stil te staan bij dat wat ons echt te denken geeft.

Journalistiek

Sinds 2003 schrijf ik interviews, boekenrecensies en essays. Voor Filosofie Magazine heb ik, onder andere, Slavoj Zizek, Antonio Negri en Tariq Ramadan geïnterviewd. Recent heb ik ook in Trouw en de Helling gepubliceerd. Een aantal voorbeelden van mijn publicaties staan op deze site, en een meer compleet overzicht is te vinden op mijn blog, Polderutopie.

Naast het schrijven voor de media doe ik ook live-publieksinterviews en zit ik debatten voor. Een paar voorbeelden: een interview met David van Reybrouck tijdens de Tilburgse Dag van de Filosofie, boekpresentatie van Frank Ankersmits Sublieme historische ervaring in De Balie, leiding van het gesprek over de sterke staat tussen Hans Achterhuis en Arthur Docters van Leeuwen bij de ISVW.

Cursussen

Ik geef zowel beroepsonderwijs, als cursussen bestemd voor een breed publiek geïntereseerd in filosofie. Met enige regelmaat ben ik als docent werkzaam bij de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW). Zo was ik gastdocent bij de basisopleiding filosofie, en heb ik inledende colleges gegeven bij het bezoek van John Gray.

Filosofie is altijd de spil, maar kan binnen een cursus ook toegepast worden voor een meer diepgaande analyse. Tijdens de cursus Filosofie &Theater, bijvoorbeeld, bied ik via filosofie een andere inkijk in een theatervoorstelling. Bij Hogeschool Rotterdam geef ik een cursus Zingeving en ethiek (2011/2012 en 2012/2013) aan coaches-in-spe. De nadruk bij deze cursus ligt bij de toepassing van filosofische kennis in beroepspraktijk.

Ik kan cursussen op maat ontwikkelen die aansluiten bij de interesse van een specifiek doelgroep. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Evenementen

Organiseren zit mij in het bloed. Ik heb een ruime ervaring met conceptontwikkeling, programmering en productie van filosofische evenementen, en een groot netwerk van sprekers uit Nederland en Vlaanderen.

In 2003-2005 was ik de (mede)organisator van de Dag van de Filosofie in Tilburg. In 2005-2007 was ik betrokken bij de lezingenreeks Global Justice, georganiseerd door Katholieke Universiteit Brussel in samenwerking met Vlaams-Nederlands huis De Buren. In 2009 was ik de organisator van het grootste Nederlandse filosofische publieksevenement: de Nacht van de Filosofie in Felix Meritis. In 2012 heb ik een lezingenreeks en een symposium geprogrammeerd in opdracht van Instituut voor Filosofie, in samenwerking met NRC en Trouw.

Publieksoptredens

Met enige regelmaat ben ik te gast bij televisie- en radioprogramma’s (VPRO, VRT). Filosofie dient als gids om onze tijd te begrijpen, en ik buig me graag over de recente politieke ontwikkelingen in Nederland en voormalig-Joegoslavië. De onderwerpen zijn gebonden aan actualiteit, maar een aantal kernthema’s komen telkens terug: populisme, transformatie van publieke ruimte, burgerschap, engagement.

Daarnaast treed ik in debat op diverse podia. Een paar voorbeelden: een programma over Europese Identeiten in Felix Meritis, een gesprek over burgerschap en stemgedrag in het Nutshuis in Den Haag, een discussie over publieke ruimte en veilighied in De Boskant, Den Haag.

 

© 2011 by NoWishfulThinking. Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

Scroll to top