Menu Sluiten

MACHT VAN DE TEGENKRACHT

DE OPSTANDIGE NEDERLANDER/VLAMING

Op 13 november 2018 neem ik deel aan dit debat in de Rode Hoed.

450 jaar na het begin van de Tachtigjarige oorlog gaan we in deze serie op Nederlands en Vlaams zelfonderzoek. Waarom is dit conflict nog steeds zo belangrijk? In Nederland het kerkasiel rondom het #Kinderpardon of de anti-Zwarte Pietdemonstratie bij Dokkum, en in België stRaten-generaal of het burgerplatform voor de opvang van niet-erkende migranten. Hoe verzet jij je tegen de norm? Kom je in opstand tegen de macht?

Kritisch zijn op de status quo zien we als een belangrijk onderdeel van een gezonde democratie. Maar hoe groot is de ruimte voor tegengeluid tegenwoordig? Welke middelen hebben we om burgerlijk ongehoorzaam te zijn? En zijn we nog wel bereid om in actie te komen, of blijft het bij stemmen en online petities tekenen? Wat is anno 2018 een geslaagde opstand? Is de openbare orde synoniem geworden voor de status quo? En staan onze vrijheden onder druk?

Met gasten uit België en Nederland gaan we op zelfonderzoek over democratie, autonomie en tegen de stroom in zwemmen. We schijnen ons eigentijdse licht op centrale ideeën van de Tachtigjarige Oorlog: nationalisme, zelfbeschikking en tolerantie. Wat betekenen die in 2018? Voor Nederlanders én Belgen. Rode Hoed en deBuren houden elkaar een spiegel voor en bevragen de paradoxen van de geschiedenis.

Macht van de Tegenkracht is onderdeel van de reeks BUREN IN OPSTAND. De aftrap van deze reeks vindt plaats tijdens de Nacht van de Geschiedenis, in en in samenwerking met het Rijksmuseum, waar de tentoonstelling 80 jaar Oorlog van 12 oktober 2018 tot 20 januari 2019 te zien is. Bekijk de hele serie hier.

De gastsprekers van deze avond zijn Ivana Ivkovic, Stephanie Archangel, Manu Claeys en Paul Abels. De avond wordt geleid door Sophie Derkzen.

Klik hier om meer over dit programma te lezen op de website van de Rode Hoed.