Trouw, Filosofisch Elftal, 7 augustus 2020, door
Het filosofisch elftal buigt zich deze week over straf. Eerst gingen we in het strafrecht uit van een moreel individu, nu van een wezen dat gereguleerd moet worden, zegt Ivana Ivkovic. Dat idee kan gevaarlijk zijn, zegt Gert-Jan van der Heiden.
Het filosofisch elftal buigt zich over de beoogde werking van straf: waarom straffen we eigenlijk? En wat is het nut ervan?
“Interessant is hoe onze visie op straf continu verandert”, zegt politiek filosoof Ivana Ivkovic. “Michel Foucault beschrijft die verschuivingen in zijn oeuvre. In de Middeleeuwen stond straf gelijk aan fysiek lijden. Later kwam het idee op van de strenge gevangenis. Door middel van strikte disciplinering zouden mensen die abnormaal handelden weer ‘genormaliseerd’ kunnen worden. Zo was men in de jaren zeventig ook erg gericht op de psychologie van de dader: wat is er met iemand gebeurd waardoor iemand zo handelt? Nu is er juist meer aandacht voor de verhalen van slachtoffers, onze veiligheid en ons gevoel van veiligheid. Daarbij is juist regulatie belangrijk: geen strenge gevangenis, maar een zone waarin je gaat passen, meten en enorme hoeveelheden data gaat verzamelen.”
(…)
Klik hier om het hele artikel op de website van Trouw te lezen.