Menu Sluiten

ORGANISEER EEN AFSCHEIDSRITUEEL VOOR ZWARTE PIET

Trouw, Filosofisch Elftal, 14 november 2019, door

Wat kan de overheid doen om begrip te kweken tussen voorstanders én tegenstanders van Zwarte Piet? ‘Er is geen sprake van dialoog of begrip, enkel van debat en argumenten.’ 

De zwarte pietendiscussie is weer losgebarsten, en de gemoederen lijken nog hoger op te lopen dan voorgaande jaren. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet regelt eigen beveiliging, nadat hun vergadering gewelddadig werd verstoord. Ze voelen zich niet goed beschermd door politie en overheid. Voorstanders van Zwarte Piet hebben zich verenigd in Stichting De Nationale Sint. Ze komen met een eigen sinterklaasjournaal – waarin pieten wel zwart zijn – en willen ook een eigen intocht. Hoe om te gaan met een discussie die dusdanig gepolariseerd is? Hoe doorbreek je dat wij-zij-denken, om samen constructief na te denken over de toekomst?
Hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Marli Huijer: “Dat zie je vaak bij een gepolariseerd debat: beide groepen voelen zich niet erkend. Daardoor klauteren ze volledig in hun eigen identiteit. In dit geval ofwel van de groep die gediscrimineerd wordt, ofwel van de groep die zijn tradities verliest. Op dat moment is er geen aandacht meer voor de redenen en gevoelens van de tegenstander. Een dialoog met elkaar aangaan is dan uitgesloten. Terwijl dat nodig is om polarisatie te doorbreken.

(…)

Politiek filosoof Ivana Ivkovic: “Een dialoog is in mijn ogen niet mogelijk wanneer het niet langer gaat om verschillende visies op traditie, maar om racisme en geweld tegen activisten. Maar ook als we wel praten over tradities, vereist dat meer dan je kunnen inleven in andermans positie. We praten in de maatschappij te weinig over transformaties. Ik sprak iemand die inmiddels inziet dat Zwarte Piet een racistisch stereotype is, en daarom vindt dat hij moet verdwijnen. Maar tegelijkertijd merkte ze dat ze dat jammer vindt. Ze verbaasde zich erover dat dit inzicht en het verdriet erom naast elkaar kunnen bestaan.

(…)

Klik hier om het hele artikel te lezen op de website van Trouw.