Menu Sluiten

‘HET NEOLIBERALISME IS STERVENDE’, DAT HEBBEN WE WEL VAKER GEHOORD

Trouw, Filosofisch Elftal, 17 september 2020, door

In het Filosofisch Elftal legt Trouw een actuele vraag voor aan twee filosofen uit een poule van elf. Deze week: loopt het neoliberalisme, zoals minister Hugo de Jonge beweert, ten einde? Het elftal is sceptisch.

Is het heilige geloof in de markt aan het uitdoven? Zelfs prominente liberalen als Sigrid Kaag van D66 en Klaas Dijkhoff van de VVD pleiten voor een herwaardering van de overheid. Ook bij andere partijen klinkt de opvatting dat je niet alles aan de markt over kunt laten. Ondanks de krimpende economie en het oplopende begrotingstekort stond Prinsjesdag niet in het teken van bezuinigen; de opvatting van VVD-minister Eric Wiebes dat ‘we ons uit de crisis moeten investeren’ wordt breed gedragen. “Het jaar 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als het einde van het neoliberalisme”, sprak minister en CDA-leider Hugo de Jonge zondag in de Abel Herzberglezing. Zal dat inderdaad het geval zijn? En zo ja, wat betekent dat voor de toekomst?

“Als ik dit soort uitspraken hoor, is mijn reactie sceptisch”, zegt politiek filosoof Ivana Ivkovic. “Dit is namelijk de zoveelste keer dat wordt geroepen dat het neoliberalisme doodgaat. Het sterfbed duurt inmiddels wel erg lang. Zo werd na de financiële crisis in 2008 ook gezegd dat het neoliberalisme een catastrofaal systeem is. De bonuscultuur was het kwaad van alles, en er kwam enorme staatssteun voor de omvallende banken. Maar het was allerminst het einde van het neoliberalisme. We zaten met een hoge werkloosheid en een economie die moest herstellen. Daarom werd besloten dat de arbeidsmarkt moest flexibiliseren. Dat komt zo uit het neoliberale boekje. Terwijl iedereen zich blindstaarde op de bonussen, werd op grote schaal een laag flexwerkers en zzp’ers gecreëerd. En waar vallen de harde klappen nu?

(…)

klik hier om het hele artikel te lezen op de website van Trouw.