Menu Sluiten

FILOSOFIENACHT 2016

15 april 2016, Pakhuis de Zwijger, 19.00 – 03.00

De jaarlijkse Filosofienacht gaat over de grenzen. Ik zal er een college geven over de ‘gevaarlijke denker’ Machiavelli en het debat leiden over Europa, grenzen en identiteit met Paul Scheffer, Zihni Özdil en Thijs Kleinpaste.

Machiavelli

De politieke adviezen van de Italiaanse filosoof Niccolò Machiavelli zijn berucht. Wie macht heeft, kan beter worden gevreesd, dan geliefd. In politiek moet je weten sterk te zijn als de leeuw, maar ook sluw als de vos. Liegen en bedriegen, dus, wanneer nodig. Moraal moet wijken voor politieke overwegingen. Maar hoe gevaarlijk zijn deze adviezen nou werkelijk? Leiden ze tot een wrede, nietsontziende politiek, of leert Machiavelli vooral hoe te handelen wanneer macht onzeker is, en waarschuwt hij voor de wispelturigheid van het lot?

Europa: een identiteit voor iedereen?

Heeft Europa een identiteit en wie maken daar deel van uit? Naar aanleiding van het essay van de Maand van de Filosofie gaat publicist Paul Scheffer in gesprek met de historici Zihni Özdil en Thijs Kleinpaste over hoe open de Europese samenleving is of moet zijn. Kan de fragiele Europese identiteit ruimte maken voor invloeden uit ‘andere’ culturen? Moderator: Ivana Ivkovic