Menu Sluiten

DISCUSSIEAVOND: ‘NOOIT MEER FASCISME!’

In het kader van de tentoonstelling Design van het Derde Rijk in Design Museum Den Bosch leid ik op 16 januari 2020 deze discussieavond.

We leven in interessante tijden. Terecht woedt er een debat over welke ideeën we toelaatbaar vinden en welke ideeën ons onvermijdelijk doen afglijden naar duistere tijden. De wereld van de vrije markt presenteert zich als de enige acceptabele optie voor het goede leven. Uit het neoliberalisme doemt een nieuwrechts op dat blaakt van het zelfvertrouwen als hét antwoord op de ongeremde globalisering. Mondt de wens van ‘nie wieder’ hiermee uit in haar tegendeel?

Is het fascisme een afgesloten hoofdstuk of worden we met het matige midden van de liberale democratie opnieuw het vacuüm van de duisternis ingezogen? Wordt ‘fascisme’ een sleets etiket wanneer we het hele politieke spectrum van ‘Klaver tot Baudet’ gelijkschakelen met het ultieme kwaad? Hoe kunnen we gemeenschappelijk verantwoordelijkheid nemen voor een ontluisterende toekomst? Aan de hand van een kritische opstelling tegenover het publieke debat gaan we op zoek naar een collectief weerwoord om voor eens en altijd te zeggen: dít nóóit weer.

Met: denker des Vaderlands Daan Roovers, socioloog en filosoof Willem Schinkel en historicus en publicist Robin te Slaa.

foto: tentoonstelling Design van het Derde Rijk

Klik hier om meer over dit programma te lezen op de website van het Design Museum Den Bosch.