Menu Sluiten

REBELLIE? DAT IS VAAK EEN IMAGO-DINGETJE

‘Rebellen en dwarsdenkers’ is het thema van de aanstaande Boekenweek. Het filosofisch elftal vraagt zich af: is er in deze tijd nog wel ruimte voor rebellie?
Zaterdag begint de Boekenweek, met als thema ‘Rebellen en dwarsdenkers’. Daarbij draait het om het lef van schrijvers om taboes te doorbreken, tegen de stroom in te denken en om onaangepast en onafhankelijk te zijn. Het filosofisch elftal buigt zich over de vraag in hoeverre we dit lef terugzien in onze maatschappij, en dan niet specifiek bij schrijvers. Hoe rebels en dwars zijn we in deze tijd? En in hoeverre is er ruimte voor rebellie in onze maatschappij?
“We hebben nog altijd een positieve associatie met rebelsheid”, zegt politiek filosoof Ivana Ivkovic. “Als we zeggen dat iemand een rebelse geest heeft, bedoelen we dat meestal als een compliment. Veel van dit positieve beeld is terug te voeren naar de tegenculturen van de jaren zestig, zoals de hippiecultuur en de tweede feministische golf. Die gingen gepaard met nieuwe, dwarse manieren van denken die op gespannen voet stonden met de maatschappelijke normen. Maar voor veel rebelse gedachten geldt dat niet langer; ze zijn opgenomen in het proces van sociale innovatie. In tal van vacatures staat dat er gezocht wordt naar iemand die out of the box denkt en originele, vernieuwende ideeën heeft. Voor kwaliteiten die je eerst buiten de heersende consensus plaatsten, is nu een culturele ruimte gereserveerd.”

Voor rebellie moet je doorpakken, ook als het jou niet uitkomt

Ook filosoof en schrijver Désanne van Brederode vindt dat de rebelsheid ingekapseld is.

(…)

Klik hier om het hele artikel te lezen op de website van Trouw.

Afbeelding van David Zydd via Pixabay.