Menu Sluiten

‘DUTCH TOLERANCE’ – EEN MYTHE?

Z.O.Z, (VPRO), 19 februari 2011

Het eerste artikel over ‘Dutch Tolerance’ in de New York Times werd gepubliceerd in 1890, sindsdien heeft de krant 700 artikelen over het onderwerp geschreven. Z.O.Z. heeft zaterdagmiddag drie gasten in de studio die praten over het beeld van Nederland in de wereld.

Anil Ramdas legt hun voor hoe het zit met het worden gezien als zuinig en vlijtig, maar vooral ook tolerant. “Het wordt nu verward met een softe aanpak”, signaleert filosofe Judith Vega die het normaal vindt dat in een globaliserende stedelijke omgeving, het tolerantiedebat geen einde heeft.

“Bepaalde tegenstellingen hoef je niet meteen uit te vechten,” licht filosofe Ivana Ivkovic van de Universiteit van Tilburg toe. “Tolerantie is ook een kwestie van sociale intelligentie. In de omgang met elkaar kun je een marge van het toelaatbare houden, die in je voordeel werkt.” Socioloog Illias El Hadioui van de Erasmus Universiteit: “Tolerantie is soms een handigheidje, een vorm van economisch pragmatisme. Daar is niets mis mee.” De rol van de overheid vindt filosofe Judith Vega van de Rijksuniversiteit Groningen heel belangrijk. “Als de overheid intolerant begint te worden, is het einde zoek.”