Menu Sluiten

30 JAAR VAL VAN DE MUUR

Het Iron Curtain Project bij De Balie, Amsterdam, 9 en 10 november 2019.

Op 9 november 2019 was het precies 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel en daarmee het einde van het IJzeren Gordijn markeerde. Reden voor feest tijdens het Fall of the Wall Minifestival in de Balie in Amsterdam.

The morning after was er een brakke brunch om de kater van de democratie te verwerken. Want na de euforie van 1989 ontstond al snel de kater. De beloftes van het liberalisme en kapitalisme leidden voor velen tot grote teleurstellingen. Inmiddels staat de fel bevochten democratie onder druk. In Hongarije en Polen wordt de rechtsstaat in rap tempo afgebroken, maar ook in het Westen is er reden tot zorg.

Samen met de Poolse journaliste Karolina Wigura, politiek filosoof Ivana Ivkovic en docent bestuurskunde Michiel Luin werd besproken waarom ‘democratie’ voor velen een begrip is geworden om te wantrouwen. En er waren ook hoopvolle woorden voor de toekomst. Met name in Polen zou de democratie wel eens weerbaarder kunnen zijn dan velen denken.

Ivana: ‘Wij kijken altijd naar Oost-Europa als naar een problematisch broertje van het democratische en welvarende West-Europa, dat niet zo goed met de ontwikkelingen bijblijft. Maar wat als sommige politieke ontwikkelingen, door zwakke instituties en politieke instabiliteit, nu juist daar sneller gaan? Wat als de blik naar Oost-Europa een blik is op een mogelijke, en een niet zo rooskleurige, toekomst?

Lees meer over dit evenement op de website van het Iron Curtain Project.